PRESENT COMPANY – PRESENT COMPANY

Artiest info
Website
facebook
 

“Present Company” was de titel van het vijfde studioalbum van de Amerikaanse folkzangeres en songschrijfster Janis Ian, een plaat die in 1971 op de markt kwam maar niet zo succesrijk was. We weten niet zeker of de indierockgroep ‘Present Company’ uit Minneapolis, Minnesota hun naam en ook de titel van hun nieuwe album aan die plaat hebben ontleend. Deze veertien tracks tellende plaat is de opvolger van hun album “Talking On Couches” dat eind 2020 werd uitgebracht.

In hun dynamische sound horen we elementen terug uit de muziek die artiesten als ‘Arcade Fire’, ‘The National’ en David Bowie produceerden, maar dat ‘Present Company’ beoogt om een eigen geluid te creëren staat buiten kijf. Ze slagen daar dan ook regelmatig in zoals in het nummer “I Can’t Turn It Off” of in de catchy synthesizerpopsong “It’s Not Looking Good” die zo uit het repertoire van ‘Arcade Fire’ zou kunnen komen.

De vier bandleden van ‘Present Company’ zijn lead vocalisten en gitaristen Eddie Chisham en Christian Nelson die beiden ook aan de synthesizers plaatsnemen met daarnaast bassist Seth Lemmon en drummer Berin Joseph. Ze hebben toch wel een aantal sterke nummers opgenomen voor dit nieuwe album. Daarbij rekenen we alvast de ballad “Hold Me”, het tot een rockepos uitgroeiende “Prickly”, het swingende “Drive” en “This Time” (zie 2e video) dat ook van ‘The National’ had kunnen zijn.

Verder houden wij van de op de eerste video te horen single “What You Wanted”. Het zijn stuk voor stuk songs die telkens door knappe synthesizer-riffs worden begeleid. In de albumafsluitende song “Dead Plants” dachten we voor het eerst invloeden uit de sound van Jim James en zijn band ‘My Morning Jacket’ terug te horen. Deze plaat levert alvast voldoende nummers op om het album een hoge score toe te wijzen en dat belooft dan weer voor de muzikale toekomst van ‘Present Company’.

(valsam)